Gaziantep'te Çiftçiler Nisan Yağmurlarına Umut Bağladı

Gaziantep'te Çiftçiler Nisan Yağmurlarına Umut Bağladı
Gaziantep'te, sonbahar ve kış mevsimlerinde beklenen yağışların gerçekleşmemesi tarım arazilerini tehdit ederken, çiftçiler gözlerini Nisan ayında beklenen yağmurlara çevirdi.

Gaziantep'te çiftçiler, sonbahar ve kış aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler geçiriyor. İstenilen düzeyde yağmur ve kar yağışının olmaması, ekili arazileri susuz ve nemsiz bıraktı. Uzmanlar, bu durumun tarım arazileri için ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyor. Çiftçiler ise umutlarını Nisan ayında yağması beklenen bahar yağmurlarına bağladı.

Detaylar ve Çiftçilerin Durumu

Çiftçi Harun Çalış, Ankara'nın Çubuk ilçesinde arpa, buğday ve nohut gibi tahıl ürünleri yetiştiriyor. Yağışların olmamasından duyduğu endişeyi dile getiren Çalış, "Bir dirhem su yok burada. Nisan ve Mayıs aylarında yağacak yağmurları bekliyoruz. Geçen sene sıcaklar nedeniyle nohut ürünümüz zarar gördü" şeklinde konuştu.

Tarım Sektörünün Beklentileri

Tarım yazarı Mine Ataman, gelecek günlerde hava sıcaklıklarının artması halinde ekili tahıllar için tehlike çanlarının çalabileceğini ifade etti. Ataman, "Kasım ayında ekilen ve büyüme aşamasında olan tahıllar, kuraklıkla karşılaşırsa ciddi verim kayıpları yaşayabilir" dedi.

Meteoroloji Uzmanından Tahminler

Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik ise Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağışların mevsim normalleri civarında, sıcaklıkların ise mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirtti. Çelik, "Çiftçilerimizin beklediği yağmurlar gerçekleşirse, geçen yıl elde edilen rekolte değerlerine ulaşılabilir" şeklinde konuştu.

Gaziantep ve çevresindeki çiftçiler, yaşanan kuraklıkla mücadele ederken, Nisan yağmurlarının tarım arazilerine can suyu olması bekleniyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelenin önemine dikkat çekiyor ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.